TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Foutloos leren: Hij die kan, doet

Korsakov-patiënten die een behandeling verkeerd uitvoeren waardoor het fout gaat, blijven deze handeling op de verkeerde manier herhalen. De methode ‘Foutloos Leren’ kan dit helpen voorkomen.

Foutloos Leren is een methode om de zelfredzaamheid en eigenwaarde van patiënten te vergroten. De methode helpt patiënten om nieuwe vaardigheden aan te leren. De te leren taak wordt opgedeeld in kleine stappen; de patiënt leert deze stapsgewijs aan. Door dit steeds op dezelfde manier te oefenen, volgen de stappen elkaar logisch op. De te leren taak kan zowel actief (patiënt wil graag iets leren) als passief (patiënt heeft niet het idee getraind te worden) aangeleerd worden. Hierdoor vormt het trainen geen zware belasting.

Het effect van Foutloos Leren is onderzocht bij patiënten met het syndroom van Korsakov. Wat blijkt: patiënten die Foutloos Leren toepassen, laten significante verbeteringen zien in de uitvoering van dagelijkse taken. Het maakt daarbij niet uit welke stoornis iemand heeft, hoe oud hij is of wat zijn opleidingsniveau is: elke patiënt kan profiteren van de methodiek. De bevindingen zijn recent uitgediept in twee artikelen.

Meer informatie: Foutloos Leren: hij die kan doet