TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Drs. Anke Loijen

Klinisch neuropsycholoog T: (0478) 527339

Al tijdens mijn universitaire opleiding Psychologie trok vooral de relatie tussen hersenen en gedrag mij. De specialistische opleiding Klinische Neuropsychologie was voor mij daarom een logische volgende stap. Mijn werkdagen nu zijn gevuld met diagnostiek, klinische behandeling, individuele behandeling, de Mastermind-therapie en een stukje wetenschappelijk onderzoek en management. Dit zijn tevens pijlers van mijn opleiding.

Vaak worden de cognitieve functies van psychiatrische patiënten beperkt door hun aandoening. Als klinisch neuropsychologen kijken we dan ook naar het leervermogen van onze patiënten. Door goede diagnostiek kunnen we haalbare doelen stellen voor behandeling, gericht op het bevorderen van herstel en het verbeteren van de kwaliteit van leven. De patiënten die we behandelen binnen het Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie ondervinden al lang last van hun (ernstige) psychiatrische aandoening. Soms betekent dit dat je je doelen klein moet houden, maar ook dan kan dit tot veel verbetering in iemands situatie leiden.

Afgelopen jaar hebben we Master Mind, een neurocognitieve strategietraining, ontwikkeld. We kijken naar iemand zijn sterke en zwakke cognitieve vaardigheden. Die zwakkere kanten verstevigen we door het aanleren van strategieën. Als mensen informatie niet goed kunnen onthouden, of moeite hebben met plannen en organiseren, ontstaat er sneller overzichtsverlies, waardoor bijvoorbeeld stemmingsklachten kunnen toenemen. Door meer inzicht in het cognitief functioneren, hopen we het gevoel van controle en autonomie te vergroten, en zo meer zelfredzaamheid en participatie te creëren. In deze groepsbehandeling vinden mensen ook (h)erkenning bij elkaar. Master Mind draait nu in de kliniek van het Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie. Volgend jaar gaan we deze behandeling ambulant inzetten voor instroom vanuit andere afdelingen en extreme verwijzers.

Ik vind mijn werk heel dynamisch. Het contact met patiënten en familieleden geven mij doorgaans veel energie. Iedere keer verloopt dit weer anders, iedere patiënt is uniek. Ik werk graag in multidisciplinaire teams. De inbreng van alle verschillende disciplines en visies werkt inspirerend voor mij, en het verbetert de kwaliteit van de zorg!