TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Topklinische centra Vincent van Gogh op congres INS

Een delegatie psychologen en onderzoekers van het Centrum voor Neuropsychiatrie en het Centrum voor Korsakov, beide topklinische centra van Vincent van Gogh, bezocht het congres van de International Neuropsychological Society, van 14 t/m 17 februari in New York.

Jonge wetenschapper Vincent van Gogh wint Proefschriftprijs

Willem Eikelboom, sinds januari senioronderzoeker bij het Korsakovcentrum en PIOG bij VIGO, promoveerde vorig jaar op gedragsproblemen bij mensen met dementie. Voor zijn publiekssamenvatting ontving hij van Alzheimer Nederland de Proefschriftprijs.

Waardevolle inzichten tijdens symposium 'Digital first in de sGGZ?'

Technologie kan op een compassievolle wijze bijdragen aan de kwaliteit van zorg en ons arsenaal aan interventies heel goed verrijken. Technologie kan niet het menselijk contact vervangen, dat blijft het belangrijkste en unieke ingrediënt in ons werk. Dat is de tussenstand in het antwoord op de vraag ‘Digital first in de sGGZ?’ en een waardevol inzicht om met elkaar te delen.

Korsakov Centrum ontvangt opnieuw TOPGGz-keurmerk

Het bestuur van de Stichting Topklinische GGz heeft na reguliere hervisitatie het TOPGGz-keurmerk deze week opnieuw toegekend aan 7 specialistische centra in het land, waaronder ons Korsakov Centrum voor alcohol gerelateerde cognitieve stoornissen en het Centrum voor Neuropsychiatrie. Van het TOPGGz-bestuur ontvingen we met trots felicitaties voor dit prachtige resultaat!

Promotieonderzoek: inzicht in zelfsturing bij patiënten met Dubbel Diagnose

Als klinisch psycholoog en psychotherapeut weet Judith Beerten-Duijkers hoeveel leed een Dubbel Diagnose met zich meebrengt bij patiënten die kampen met een verslaving in combinatie met een andere psychische stoornis. Op 19 maart 2021 promoveerde zij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een onderzoek naar zelfregulatie bij Dubbel Diagnose vanuit neuropsychologisch perspectief.

Korsakov Centrum: rookvrije kliniek

Aangezien een alcoholverslaving vaak hand in hand gaat met roken is besloten dat vanaf 1 september 2020 de gehele kliniek, de binnentuinen en het voorportaal van het Korsakov Centrum voortaan rookvrij zijn.

Het Korsakov Centrum in corona tijd

Het Korsakov Centrum heeft sinds het uitbreken van COVID-19 verschillende aanpassingen gedaan om verantwoord en veilig hoogspecialistische zorg te kunnen blijven leveren.

Terugblik congres ‘30 jaar Korsakov Centrum - diagnostiek, behandeling en zorginnovatie’

Vrijdag 29 november 2019 vond in Nijmegen het jubileumcongres plaats, waarmee Vincent van Gogh het 30-jarig bestaan van het centrum vierde.

Foutloos leren: Hij die kan, doet

Korsakov-patiënten die een behandeling verkeerd uitvoeren waardoor het fout gaat, blijven deze handeling op de verkeerde manier herhalen. De methode ‘Foutloos Leren’ kan dit helpen voorkomen.

Nee hoor ik, heb geen alcohol probleem

In 2016 promoveerde klinisch neuropsycholoog dr. Serge Walvoort op zijn proefschrift: ‘De neuropsychologie van stoornissen in het gebruik van alcohol’. De vertroebelende effecten van excessief alcoholgebruik en alcoholonttrekking kunnen de diagnostiek en de behandeling bemoeilijken.

Cognitievestoornis door alcohol

Alcohol is een maatschappelijk geaccepteerd genotsmiddel waarvan de gevaren consistent worden onderschat. Problematisch alcoholgebruik is één van de belangrijkste oorzaken van verworven hersenbeschadiging

Regionale aanpak alcohol misbruik

Jarenlang overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ernstige cognitieve stoornissen die het dagelijkse leven van mensen flink kunnen belemmeren. Problemen met aandacht, geheugen en planning kunnen wijzen op (alcoholgerelateerde) cognitieve stoornissen. Dit uit zich in initiatiefloosheid, een beperkt ziekte-inzicht en moeite om met problemen om te gaan.

meer laden...