TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Terugblik symposium 35 jaar Korsakov Centrum: Van inzicht naar actie

Woensdag 26 maart was Schouwburg Venray het toneel voor het lustrumsymposium om het 35-jarig bestaan van het Korsakov Centrum te vieren. Een terugblik op een inhoudelijk interessant programma voor alle deelnemers uit het brede veld van verslavingszorg.

Innovatie en groei

De start van het symposium werd gemarkeerd door klinisch neuropsycholoog en expertiseleider van het centrum dr. Gwenny Janssen. Zij presenteerde samen met collega prof. dr. Roy Kessels de groei van 35 jaar Korsakovzorg bij Vincent van Gogh door diverse mijlpalen te belichten. Van de oprichting door wijlen Arie Wester en Harry van Donzel in 1989 tot de verhuizing naar de huidige locatie in 2009 en de toekenning van het TOPGGz keurmerk in 2013, 2017 en 2021. Ook benoemden zij de uitbreiding van het aanbod met een polikliniek Thuis, waarmee het Korsakov Centrum vanaf 2016 ook ambulante diagnostiek aanbiedt en casemanagement toepast. Tot slot kwam het zorgnetwerk aan bod, met daarin tal van partners uit het veld van verslavingszorg, academische universiteiten en ziekenhuizen en werden de publicaties vanuit het Korsakov Centrum kort belicht.

 

Invalshoeken

Vervolgens liet een aantal gerenommeerde sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun licht schijnen op verslavingsgedrag en de gevolgen hiervan op het fysieke, mentale en sociale welzijn.

 

  • Dr. Janna Cousijn, neurowetenschapper aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ging in op haar onderzoek rondom verslavingsrisico’s en veerkracht en bepleitte de invloed van cultuur en de sociale omgeving op het ontwikkelen en in stand houden van verslavingsgedrag.

 

  • Dr. Harmen Beurmanjer, programmamanager van de TOPGGz kliniek van Novadic Kentron en Assistant Professor aan de Radboud Universiteit Nijmegen, nam het publiek mee in de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van behandelinterventies voor verslavingsstoornissen en de toepassingen hiervan in de klinische praktijk.

 

  • Tot slot ging Jacqueline Bisschop, MSc, projectleider Alcoholproblematiek bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis en PhD kandidaat Tilburg University (Tranzo), in op het belang van (vroeg-)signalering van alcoholproblematiek in het ziekenhuis en vertelde zij over de samenwerking met netwerkpartners om deze kwetsbare patiëntengroep vroegtijdig te ondersteunen. 

 

 

 

Interactieve workshops

Na een smakelijke lunch deden de deelnemers in twee rondes mee aan een interactieve workshop naar keuze, verzorgd door collega's van het Korsakov Centrum.

  • Maud van Dorst, MSc (GZ-psycholoog in opleiding, promovenda) en Julia Roosenschoon, MSc (junior onderzoeker), verzorgden de workshop “Samen in Actie bij Apathie” (SABA). Dat is een interventie die ontwikkeld is om apathie te verminderen bij verpleeghuisbewoners met dementie. Tijdens deze workshop vertelden zij  meer over SABA en over het lopende onderzoek, dat zich richt op de vraag hoe SABA aangepast kan worden ten behoeve van het gebruik bij de Korsakov doelgroep.
  • Louise Pilon, MSc (klinisch neuropsycholoog in opleiding, promovenda), zorgde voor alerte deelnemers door haar workshop “Watch me sleep!” te starten met een slaaptest. Tijdens de workshop werd stilgestaan bij (subjectieve) slaapproblemen bij mensen met alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen en het belang deze problemen ook objectief te kunnen vaststellen. Met deze kennis kunnen behandeladviezen worden aangepast, vermoeidheidsklachten afnemen en de kwaliteit van leven verbeteren.
  • In de drukbezochte workshop “Omgaan met agitatie bij mensen met Korsakov: hoe houd je je hoofd koel?” van dr. Willem Eikelboom (GZ-psycholoog, senior onderzoeker) en Denice Verberkt, MSc (psycholoog, junior onderzoeker), werden de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het voorkomen van agitatie bij mensen met het syndroom van Korsakov en de gevolgen hiervan gepresenteerd. Er werd geoefend met het toepassen van nieuwe observatie-instrument om agitatie in kaart te brengen bij mensen met alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen.
  • Cognitieve stoornissen komen vaak voor bij mensen bekend met (langdurig) overmatig alcoholgebruik en maken het moeilijk om te kunnen profiteren van reguliere behandelingen, gericht op bijvoorbeeld verslaving of emotieregulatie. In de workshop “Maatwerk in behandeling: behandelinterventies voor cliënten met alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen", verzorgd door dr. Yvonne Rensen (klinisch neuropsycholoog in opleiding, senior onderzoeker) en Kyra Wijnen, MSc (klinisch neuropsycholoog), maakten de deelnemers kennis met behandelinterventies die in het Korsakovcentrum op maat zijn gemaakt voor onze specifieke  doelgroep. 
  • Tijdens de zeer interactieve workshop “Samen ACTief” door Joost de Boer, MSc (psychomotore therapeut), en Sandra Boelen, MSc (klinisch psycholoog), werden de deelnemers flink aan het werk gezet. Naast de uitleg over de achtergrond en insteek van de procesgerichte Acceptance and Commitment Therapy (ACT) groep binnen het Korsakovcentrum gingen deelnemers zelf aan de slag met oefeningen en werd er toegelicht op welke wijze de samenwerking tussen psychologie en psychomotorische therapie de groep versterkt.
  • Jeroen Swinkels, MSc (verpleegkundig specialist) en Peter Greefkens (casemanager, verpleegkundige) verzorgden de workshop “Van alle markten THUIS” . Persisterende cognitieve stoornissen, ontstaan in een alcoholgerelateerde context, kunnen dusdanig ernstig zijn dat deze leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren, de zelfredzaamheid en de autonomie van patiënten. Tijdens de workshop kwam gespecialiseerd casemanagement voor patiënten met alcoholgerelateerde neurocognitieve stoornissen, met als doel terugval in alcoholgebruik te minimaliseren en de zelfredzaamheid van patiënten in de thuissituatie te optimaliseren aan bod.

Al met al was het een geslaagde dag voor de deelnemers en een tevreden gevoel bij de organisatie. We kijken uit naar weer vijf vruchtvolle jaren Korsakovzorg!

Presentaties

Accreditatie

  • FGzPT - Klinisch psycholoog & klinisch neuropsycholoog 5 punten
  • NVVP - Psychiaters: 4 punten
  • VSR  -  Verpleegkundig Specialist: 4 punten
  • V&V -   Praktijkverpleegkunde: In behandeling
  • V&V -   SPV: In behandeling
  • NAPA - Physician Assistants: 4 punten
  • Kwaliteitsregister vaktherapie: 5 punten 

Website KC slideshow door Communicatie Vincent van Gogh ggz