TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Weer aan het werk dankzij gerichte therapie en inzet van het netwerk

Freek (56) wordt na jaren ambulante verslavingszorg doorverwezen naar het Korsakov Centrum. Inmiddels is hij weer aan het werk, onder begeleiding van een werkcoach.

Door zijn alcoholmisbruik wordt Freek ontslagen op zijn werk. Hij is al vaker opgenomen in een kliniek, zonder blijvend resultaat. Met zijn familie heeft hij geen contact, alleen zijn jongste zoon ziet hij nog af en toe. Uit het onderzoek bij het Korsakov Centrum komt naar voren dat Freek kampt met geheugen- en planningsproblemen. Hij komt tot niks en wordt door zijn omgeving voortdurend overvraagd.

In de behandeling is vooral gewerkt aan het versterken van planningsvaardigheden. De insteek is dat er samen een begin wordt gemaakt en dat Freek vervolgens zelf aan de slag gaat. Dit principe is toegepast op allerlei gebieden: werken, koken, vrijetijdsinvulling.

De crux van de behandeling draait om veelvuldig oefenen, onder meer tijdens weekendtrainingen. Ook zijn persoonlijk netwerk, zoals de zoon en huisarts zijn hierbij ingeschakeld. Inmiddels is Freek weer aan het werk, onder begeleiding van een werkcoach. Familieleden hebben de weekendtraining overgenomen en zorgen ervoor dat hij de geleerde structuur vasthoudt. Het lukt hem om geen alcohol meer te gebruiken.

 

Wegens privacy redenen is er voor gekozen om hier een fictieve naam te gebruiken.