TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Wat is het syndroom van Korsakov?

Het syndroom van Korsakov is een ernstige hersenaandoening die het gevolg is van (jarenlang) overmatig alcoholgebruik in combinatie met slechte of onregelmatige voeding. Ernstige geheugenstoornissen, moeite met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden en een beperkt ziekte-inzicht zijn een paar kenmerken die typerend zijn voor Korsakov patiënten.

Waar kan ik terecht?

De huisarts is de eerst aangewezen persoon om problemen rond alcoholgebruik mee te bespreken. Bij een vermoeden van het syndroom van Korsakov kan de huisarts u doorverwijzen naar een gespecialiseerde instantie zoals het Korsakov Centrum.

Diagnostiek

Bent u naar het Korsakov Centrum doorverwezen, dan onderzoeken we wat er met u aan de hand is. Is er sprake van het syndroom van Korsakov, alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen of van een andere aandoening? Hiervoor gebruiken we verschillende methoden, waaronder neurologisch en neuropsychologisch onderzoek, observaties en een MRI-scan.

info-icon.svg
Info Diagnose

Behandeling

Nadat duidelijk is geworden wat er aan de hand is, formuleren we een behandeladvies. Het syndroom van Korsakov is niet te genezen; de schade aan de hersenen is permanent. Afhankelijk van het functioneren is het wel mogelijk om vaardigheden aan te leren, bijvoorbeeld via de methode van Foutloos Leren.

info-icon.svg

Innovatie in de zorg

Het Korsakov Centrum innoveert voortdurend op het gebied van diagnostiek en behandeling. Zo hebben we de methodes Foutloos Leren en Cognitieve Bias Modificatie wetenschappelijk onderzocht op effectiviteit. Beide methodes worden nu toegepast in onze behandelingen. Het Korsakov Centrum werkt ook met de innovatieve module Thuisbehandeling.

lees meer
info-icon.svg

Belang van een goede diagnose

Vaak is er sprake van complexe problematiek, zowel op somatisch, psychisch, cognitief, psychiatrisch en sociaal-maatschappelijk vlak. Veel patiënten hebben verminderd ziekte-inzicht. Diagnostiek helpt om zicht te krijgen op de werkelijke klachten en problemen, zodat de behandeling hierop kan worden afgestemd.

lees meer

naasten doen mee

Familie en naasten zijn nauw betrokken bij een opnametraject in de kliniek. We organiseren minimaal 4 keer per jaar een informatieavond voor naasten van nieuw opgenomen patiënten. De behandeldoelen worden samen met de patiënt en zijn naasten geformuleerd, in Rond de Tafel Overleggen (RTO’s) bespreken we de voortgang.

Karin: stabiliteit door de behandeling

Mijn dochter heeft met een rechterlijke machtiging een opname geregeld. Ik was ernstig verslaafd was aan alcohol. En achteraf kan ik zeggen: het was echt nodig.

André: succesvolle cognitieve training

Ik ben aan de drank geraakt door een opeenstapeling van lichamelijke klachten. Natuurlijk probeerde ik steeds weer te stoppen, maar dat lukte niet. Alcohol overheerste meer en meer mijn leven. Ook mijn geheugen werd steeds slechter. Daar had vooral mijn omgeving veel last van.

lees meer ...

Veelgestelde vragen

 • Wat is het syndroom van Korsakov?
  Het syndroom van Korsakov is een aandoening die het gevolg is van jarenlang overmatig alcoholgebruik en een slecht en onregelmatig eetpatroon. Een ernstig gebrek aan vitamine B1 in combinatie met giftige stoffen in alcohol kan leiden tot ernstige cognitieve stoornissen, zoals stoornissen in het geheugen en het denken. Lees meer
 • Is het syndroom van Korsakov erfelijk?
  Nee, het syndroom van Korsakov is niet erfelijk. Wel is het zo dat verslaving in sommige families vaker voorkomt. Het is nog onbekend of dit door komt doordat iemand aanleg heeft of doordat personen een verkeerd voorbeeld volgen. Lees meer
 • Wat is het verschil tussen een cognitieve stoornis en het syndroom van Korsakov?
  Het syndroom van Korsakov is een ernstige hersenbeschadiging die het gevolg is van jarenlang overmatig alcoholgebruik in combinatie met een slecht en onregelmatig eetpatroon. Het syndroom van Korsakov bestaat uit meerdere symptomen, zoals ernstig geheugenverlies, problemen met het opnemen van informatie, verwardheid, apathie en een slechte lichamelijke conditie. Bij mensen met alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen zijn deze symptomen minder ernstig dan bij patiënten met het syndroom van Korsakov. Bij deze groep worden de symptomen vaak overschaduwd door andere problemen.
 • Kan alcohol naast het geheugen ook andere organen aantasten?
  Ja, er kunnen ook afwijkingen aan andere organen ontstaan. Bijvoorbeeld aan hart, lever en alvleesklier. Afwijkingen aan het zenuwstelsel kunnen zelfs leiden tot stoornissen in spraak, beweging, gevoel en gezichtsvermogen.
 • Er is vastgesteld dat ik/mijn familielid/mijn partner korsakov heeft. Wat nu?
  Er zijn verschillende instanties die hulp kunnen bieden bij het syndroom van Korsakov. Zo kunt u terecht bij een dagopvang, crisisopvang, verpleeghuis of gespecialiseerde korsakovafdeling. Bij ons topklinisch centrum kunt u na doorverwijzing van uw huisarts terecht voor onderzoek en behandeling.
Alle vragen over Korsakov