TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Kennisbank

Wat is de ziekte van Korsakov?

Het syndroom van Korsakov is een ernstige hersenaandoening die het gevolg is van (jarenlang) overmatig alcoholgebruik in combinatie met slechte of onregelmatige voeding.

Wat is de ziekte van Wernicke?

De ziekte van Wernicke is een acuut voorstadium van de ziekte van Korsakov.

NHG-standaard Problematisch alcoholgebruik

De huisarts is vaak de eerste zorgverlener met wie mensen met problematisch alcoholgebruik in aanraking komen. Om huisartsen te ondersteunen bij het herkennen van overmatig alcoholgebruik, het diagnosticeren ervan en het volgen van beleid, heeft het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) de NHG-standaard Problematisch alcoholgebruik opgesteld.

Thiaminesuppletie

Patiƫnten die langdurig grote hoeveelheden alcohol gebruiken, hebben meer kans op het ontwikkelen van een vitamine B1-tekort (thiamine).

Alcoholisme en voedingstekort

Een overmatige alcoholconsumptie kan leiden tot voedingstekorten in het lichaam. Dat geldt met name voor vitamine B1, maar ook voor vitamine A, mineralen (zink!) en eiwitten.

Oculomotore stoornis

Bij een oculomatore stoornis heeft iemand moeite om doelbewust de ogen te bewegen.

Zelfverwaarlozing

Langdurig en overmatig alcoholgebruik leidt in veel gevallen tot een vorm van zelfverwaarlozing.

Wat zijn executieve stoornissen?

Executieve stoornissen hebben betrekking op de hogere controlefuncties van de hersenen. De executieve functies, ook wel uitvoerende regelfuncties genoemd, ontwikkelen zich vanaf de geboorte tot ongeveer 24 jaar. Een stoornis in de executieve functies kan grote gevolgen hebben.

Wat is een delier?

Een delier zorgt ervoor dat mensen plotseling heel verward zijn, zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben.